8 Martie

Democraţia post – revoluţionară a generat unele lucruri bizare. Printre ele – presa bulevardieră.
Nu contest utilitatea ei. Oamenii mai au nevoie să şi râdă. Sunt întâmplări şi personaje care sunt, într-adevăr, de râs, şi care merită să fie aduse la cunoştinţa publicului.

Pe de altă parte, în opinia mea, presa, fie ea de informare, de cultură sau de bulevard, trebuie să respecte aceleaşi reguli de deontologie profesională: să publice doar informaţii corecte şi verificate. Unii spun că trebuie verificate din cel puţin 3 surse independente.

Nu se întâmplă mereu aşa. Acţionând în umbra principiului libertăţii presei, se consideră, prea des, din păcate, că se poate scrie orice, despre oricine, şi că nimeni nu va plăti niciodată pentru neadevărurile proferate în presă şi împachetate ca fiind adevăruri.

Un exemplu: cu ocazia zilei de 8 Martie m-am gândit ca, aşa cum se cuvine, să le ofer colaboratoarelor mele atenţii simbolice. Ceea ce am şi făcut. Întâmplarea a făcut ca doamnele în cauză să dorească să îşi ofere, ele însele, un mic răsfăţ – o masă la un restaurant din apropierea birourilor noastre. Mi s-a adus la cunoştinţă iniţiativa, le-am spus că e treaba lor, după program pot face orice îşi doresc. Nu am fost invitat să particip şi nici nu m-am autoinvitat. Nici o rezervare nu a fost făcută în numele companiei. Totul a fost o iniţiativă privată a doamnelor noastre care, după program, s-au dus la restaurantul cu pricina, au mâncat şi s-au simţit bine. Au plătit şi au plecat în pace. Nu am fost cu ele. În ziua aceea am fost prins, până seara târziu, cu problemele de serviciu, care nu ştiu de aniversări şi de sărbători.

Aceasta este realitatea. De aici până la invenţiile presei de bulevard este cale lungă: cică Copos le-a invitat pe doamne la masă, a chefuit cu ele, şi la sfârşit le-a pus să plătească masa ! O prostie. Mai mult, o minciună. Prostul e doar prost. Prostia nu se incriminează în Codul Penal. Mincinosul este însă un infractor. Minciuna se încriminează şi se pedepseşte.

Pentru informarea tuturor: am deja un litigiu cu presa de bulevard. Mă întreb dacă nu cumva este cazul să îl deschid şi pe cel de-al doilea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *