2010: semne bune anul are…

1. Conform unei afirmaţii recente a lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, cursul de schimb ar fi ajuns la 6 lei pentru un euro dacă nu s-ar fi semnat acordul cu FMI. Putem aşadar răsufla uşuraţi, am depăşit acest pericol, cursul este stabil, nu trece de 4,25 lei/euro… Oare aşa o fi? Dar s-a gândit cineva la ce ne aşteaptă în 2010? Având în vedere modul în care se derulează acordul nostru cu FMI ca urmare a cronicizării crizei politice în care ne zbatem de atâtea luni, nu cumva acest pericol ne pândeşte pentru anul viitor? Având experienţa de anul trecut, când companiile private au fost nevoite să-şi schimbe proiecţiile bugetare la fiecare 2-3 luni ca urmare a fluctuaţiilor cursului de schimb, mă tem că nici 2010 nu va fi mai predictibil din acest punct de vedere. Aşadar, construim acum bugete bazate pe un curs de 4,2-4,3 lei/euro, prin martie va trebui să ne reconsiderăm calculele şi tot aşa până la viitoarele Sărbători de Iarnă.
2. Ne apropiem cu paşi repezi de sărbători. Veselie, zurgălăi, colinde, dar n-avem buget pentru anul viitor, n-avem guvern.
3. Unii analişti afirmă că deja se întrevede o creştere a economiei româneşti (în ce mă priveşte, nu cred că această creştere va depăşi pragul de 1% în 2010), dar, în acelaşi timp, semnale tot mai insistente dau drept sigure concedieri masive din sectorul de stat, concedieri care vor începe imediat după sărbători. Unde se vor duce aceşti oameni? Ce vor face ei? Ce va face guvernul în anul viitor cu peste 1 milion de şomeri în total?
4. În plină recesiune la nivel european, Banca Mondială pune şi ea gaz pe foc, atrăgând atenţia, prin raportul „Pensions in Crisis”, asupra pericolului pe care îl reprezintă sistemele de pensii din Europa şi Asia Centrală: deficitele în aceste sisteme au crescut în ultimii ani, iar guvernele sunt tentate să ia măsuri de moment pentru ţinerea situaţiei sub control, ignorând efectele pe termen lung ale acestor măsuri. Într-adevăr, evoluţiile demografice prognozate pentru anii viitori pot reprezenta un pericol mult mai mare decât actuala criză: după cum afirmă specialiştii Băncii Mondiale, „conform unei simulări, până şi cel mai întunecat scenariu al crizei financiare păleşte în comparaţie cu efectele crizei demografice care se prefigurează în această regiune”(Europa şi Asia Centrală). În România, raportul dintre populaţia activă şi pensionari este cam de 1:1, iar evoluţiile demografice din ultimii 20 de ani nu sunt cele mai încurajatoare. Aşadar, ce se va întâmpla cu noi în eventualitatea unei crize a pensiilor?
Aş fi vrut să fiu mai optimist în preajma Sărbătorilor de Iarnă, să am cel puţin optimismul prudent de acum un an. Din păcate, anul 2009 m-a învăţat că realismul este de preferat optimismului în actuala conjunctură economică. Şi, oricât de mult mi-aş dori eu să fiu mai încrezător în perspectivele anului viitor, semnalele venite din lumea reală mă fac să cred că abia în 2010 ne vom confrunta cu ceea ce e mai rău. Prin urmare, mă întreb: semne bune anul are?
P.S. Aceste semne, precum şi altele, mă fac să mă întreb încă o dată dacă România era cu adevărat pregătită să adere la U.E. la 1 ianuarie 2007. Să înţeleg oare că a fost inutil sacrificiul meu şi al tuturor celor care am tras din răsputeri pentru ca acest fapt să se întâmple?

4 Replies to “2010: semne bune anul are…”

  1. Nicolae Manea si-a scos jucatorii la restaurant, inainte de a-i trimite in vacanta. Giulestenii au petrecut la Hanul Vlasia de la marginea Bucurestiului, banchet de la care a lipsit doar Vladimir Bozovic, aflat in conflict cu conducerea clubului. Atmosfera a fost intretinuta de dansatoare de la Moscova, iar bucatele au fost dintre cele mai alese. Totusi, petrecerea a fost umbrita de absenta lui George Copos, care nu le-a picat deloc bine jucatorilor. Ne-a anuntat pe toti sa venim alaturi de sotii, copii sau prietene la banchet. Ne-am bucurat, cu totii eram siguri ca vine sa ne dea vesti despre bani. L-am asteptat ca prostii acolo, insa nu si-a facut aparitia. Unii au mai tarat si copiii dupa ei, care, saracii, nu au vazut nici macar o ciocolata din partea patronului. Asta este situatia, asa suntem tratati! Noua nici macar nu ne-a urat “Craciun fericit!”, desi era ultima oara in acest an cand ne-am fi intalnit cu el, a declarat unul dintre fotbalisti pentru CANCAN.

  2. Dacă citeşti şi comentariile cititorilor la acel articol din “Cancan”, vei constata că lucrurile stau exact invers. De altfel, iată ce scria “Adevărul” de sâmbătă, 12 decembrie: “George Copos a întârziat, dar a ţinut să le transmită jucătorilor că luni îşi vor primi salariile restante”. Aceeaşi afirmaţie apare şi în “Jurnalul naţional”, “Gazeta sporturilor”, “Pro sport”, “Onlinesport”, “Click”.

  3. FELICITARI PENTRU TOT CE AI REALIZAT! Devin nostalgic(ce vrei tata eram mai tineri!) cand imi amintesc de Lupea si de Namuleac !Dilema ta din P.S.este dilema multor romani.Intr-o tara VANGHELI(e)ZATA de cei PRIGO(ana)NITI nu putem spera mai mult!LA MULTI ANI CU SANATATE!

  4. Rareori citesc pe plaja, din cauza galagiei.Rareori citesc in hotel. De regula sforai obosita de inot, hoinaritul de peste zi Prefer sa profit cu nesat sa inhalez un aer mai curat, sa admir un peisaj nou In schimb, am mai mult spor acasa cand cu chiu, cu vai imi dau pace treburile administrative.Vreau sa termin Underground pe care l-am imprumutat de la Schimb de carti de vreo 3 luni (rusinica sa imi fie) si l-am intrerupt de vreo 5 ori ca sa citesc alte carti- care mi-au luat ochii dintre care vreo doua scrise de un nene scenarist roman si vreau neaparat sa citesc alte doua carti ale lui Ilis: Chemarea lui Matei si Coborarea de pe cruce. Am citit acum ceva vreme Cruciada si mi-a placut. M-a cam epuizat lungimea dar am gasit incitant stilul O, carti pe care as vrea sa le citesc am o groaza. Le-am cumparat, pus in raft frumos si ma uit duios la ele de mai multe ori pe zi Timpul de citit de-abia mi-l gasesc insa, din pacate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *