„Grădiniţa” e salvarea noastră!

„Grădiniţa” e salvarea noastră!
Nu, nu este vorba de „grădiniţa” Rapidului, aşa cum v-aţi fi aşteptat după citirea titlului acestei postări. De data asta, aş vrea să mă refer la o „grădiniţă” mult mai mare, cea a României.
Am fost invitat recent să particip la un eveniment organizat de către o asociaţie studenţească în folosul tinerilor cu vocaţie antreprenorială. Am acceptat cu plăcere invitaţia şi voi merge la acea serie de seminarii şi workshop-uri, deoarece nu este nici un secret faptul că am afirmat întotdeauna încrederea mea în generaţia tânără. Într-adevăr, dacă turismul şi agricultura reprezintă resurse materiale strategice pentru ţara noastră, tineretul reprezintă resursa umană esenţială. Bine gestionată, această resursă ar putea aduce beneficii substanţiale nu numai economiei româneşti, ci şi civilizaţiei noastre în ansamblul ei.
Cred că avem toate motivele să ne mândrim cu o generaţie care s-a ridicat după Revoluţie şi care acum aspiră la maturitate. O generaţie dezinvoltă, căreia îi lipsesc inhibiţiile de care noi, cei de 50 de ani, nu putem scăpa. O generaţie a cărei creativitate nu este încătuşată de nimic, al cărei spirit antreprenorial este sănătos, dornic şi capabil de performanţă.
Problema e: ce facem cu această resursă? Cum îi stimulăm pe tinerii noştri care ies pe porţile şcolilor cu voinţa de a face ceva durabil şi cu speranţa că vor reuşi? Cum aducem înapoi acasă minţile strălucite care au plecat la studii în străinătate, au fost apreciate la justa lor valoare şi au ales să rămână acolo? Avem o strategie măcar în acest domeniu sau „gospodărim” şi această resursă în dulcele stil românesc, aşa cum facem cu celelalte?
Ei bine, mi-aş dori din tot sufletul să răspund afirmativ, numai că nu am argumente convingătoare.
Ce-aş putea, de exemplu, să-i spun unui tânăr care a fost trimis de statul român să se instruiască în străinătate în domeniul administrativ, şi-a finalizat studiile cu mare succes şi, la întoarcerea în ţară, în loc să fie pus la muncă pe măsura competenţei lui, este expediat de ici-colo sub tot felul de pretexte copilăreşti?
Sau cum aş putea să-l conving pe alt tânăr de binefacerile programului „Prima casă”, o idee pe care eu personal o apreciez, ştiind foarte bine că el are doar şanse teoretice să beneficieze de facilităţile acestui program?
Cum să-i insuflu optimism unui medic stagiar al cărui venit lunar net atinge suma de 300 de euro, adică echivalentul chiriei unei garsoniere?
În fine, ce-aş putea să-i spun unui tânăr întreprinzător despre viziune strategică, dezvoltare durabilă, stabilitate, predictibilitate şi altele asemenea în condiţiile în care, în materie de afaceri, el constată că azi se dă o lege – nu comentez dacă bună sau rea – iar peste o lună-două e abrogată?
Cred că ar fi cazul să ne trezim la realitate şi să fim foarte atenţi ce facem cu această comoară: ea ne-a fost dată ca s-o gestionăm cu chibzuinţă şi s-o valorificăm pe termen lung, nu s-o risipim cu nonşalanţă.  Dacă tot avem o asemenea minunăţie de „grădiniţă”, este în interesul nostru s-o ajutăm să dea şi roade!

14 Replies to “„Grădiniţa” e salvarea noastră!”

 1. Un post foarte bun, asa cum ne-a invatat domnul Copos.Tot respectul pt dansul.
  Incep sa cred cu tarie ca spre deosebire de alti oameni “importanti” domnul Copos chiar stie ce zice…nu abereaza.

 2. pierdem 3-0 la masa verde cu timisoara???

  ar fi maximul prostiei si analfabetismului in cunoasterea regulamentului!!!

  cred ca ar trebui lamurita situatie cu balan si varga,daca joaca si in celelalte meciuri,si luam toate 3-0….!!!

  jalnic….

  rapidul desi a batut vineri seara,a jucat lamentabil,Dumnezeu a fost cu noi,am avut noroc cu carul…cred ca a fost o rasplata pentru fanii aceea care au pus mana pe lopata si au deszapezit gazonul!

  din vara Cristian Pustai antrenor!!!sa ramana helder,gauracs-si aducem de la gaz metan pe todea,kubala,parvulescu,muntean-nu toti vreo 2 macar,cat se poate!

  plus ca ar fi lux sa vina si Moraes de la Bistrita,Ibrahim de la Ceahlaul,de la Brasov,Voicu,Landauri-sunt solutii!!!

  nu putem lua titlul….nu jucam nimica…..!!!

  si inca ceva-cine merge din Romania in cupele europene,sezonul viitor,toate echipele noastre,dar ABSOLUT TOATE se vor face de ras!!!campionatul nostru e in cadere libera……..doar cu niste achizitii serioase se poate face treaba,si nu doar din punct de vedere al jucatorilor,ci multe echipe ,,de top”din Romania nu au antrenori(cazul nostru,Dinamo,Cfr,Poli Timisoara,Vaslui)-un Petre Grigoras,un Viorel moldovan si mai ales Cristian Pustai sunt antrenori de calitate!

  si o ultima intrebare:CAND FACETI STADIONUL???E INADMISIBIL CA UN STADION DE 19000 de locuri sa nu poate gazdui decat 10 000 sau 9 000,habar nam,jalnic!!!de 3 ani tot in situatia asta ramane stadionul…uitati-va acum jucam acasa cu dinamo,steaua,craiova…am jucat cu poli si unirea-pai credeti ca aceste echipe ar fi miscat si ar misca daca in tribune ar fi 19 000 de oameni,bineinteles si acei 10 000 sunt fantastici,dar de ce sa nu fie stadionul plin???de ce sa nu cante si mai multi,nu se cere marirea stadionului,dar macar,la capacitatea lui sa fie!!!nu cred ca la alt club din Romania,oricare alt club,ar fi situatia asta,daca era asa,consolidau stadionul una-doua….

  Din respect pentru fanii rapidisti,care canta tot meciul,care dau la lopata,consolidati si acel compartiment al stadionului!!!

  Mult respect si simpatie

 3. Pentru ,,rapidist din oradea”: Ce mai conteaza ca se fac de ras, atata vreme cat nici Clujul, nici Urziceniul, dupa prima etapa a Ligii Campionilor din sezoanele 2008-2009 respectiv 2009-2010 nu au trimis pe fax-ul clubului F.C. Rapid Bucuresti o telegrama care sa sune de genul ….multumim pentru placerea pe care am simtit-o jucand pe arene de legenda in europa, reprezentand cat am putut noi mai bine, cu posibilitatile noastre din anii 2008 si 2009, aceasta tara, nefacandu-ne nicicum de ocara…..fara munca voastra ne-ar fi fost infinit mai greu sa gustam din aceste placeri….

  Revin: Pe ei ii intereseaza sa ajunga ACOLO.
  Dar cel putin, primii au macar o casa unde pot gazdui un asemenea eveniment.

 4. dle copos sunt de acord cu ce spui fata de “gradinitza”, insa numai partial: e vorba de tineretul educat si civilizat; slava domnului ca sunt destui, desi dupa unii cealalta parte ar fi mai numeroasa!

  In ce priveste rapidul, facem apel la abilitatea dvs de manager – adu, te rugam, un antrenor: RAPID NU JOACA NIMIC! Cred ca este prima data dupa multi ani cand rapid se exprima in teren ca o echipa din lupta pt retrogradare! este neantrenata si fizic si tactic! Lasa-l pe panait pt ca macar e educat si ambitios – la vara mai vezi! dar pana atunci – se duce tot pe apa sambetei cu jocul asta! Avem lot (iti multumim!), insa nu avem antrenor (CE BUN ERA HIZO!!!)

 5. Total de acord cu postul de mai-nainte…vrem ca Rapidul sa fie cu adevarat un club profesionist,nu unul care se carpeste de pe o zi pe alta…istoria acestui club obliga la acest lucru…

 6. dl copos, nu sunt de acord sa castigam la masa verde nici macar cu ste-oaia sau dinamoul mai ales cu rapid dar ati incalcat regulamentul,bine nu ne dam noi sfinti ca pe la liga avem si noi ceva pile.poate ii mai bine ca vo atras atentia altfel poate jucati mai multe meciuri si contesta cineva atunci si pierdeati toate meciurile.oricum eu i-am scris dl iancu pe blogul oficial sa nu depuna contestatie.

 7. oricum felicitari rapidistilor pentru gestul facut .daca nu curatau terenul pierdeati cu 3-0 chiar daca nu vroiam noi.n-am fost la meci dar pe fundal la tv se auzea frumos,te cuprindeau fiorii,din pacate la noi nu mai merge galeria aproape deloc desi in urma cu ceva ani eram chiar si peste rapid la acest capitol.

 8. Multumim frumos pt infrangerea cu Poli.Ne-ati facut inca o data sa fim mandri ca suntem rapidisti.stima

 9. eu zic sa contraatacam-sa spuna si ei cum de au voie sa-l legitimeze pe Cocis,dupa periaoda de transferuri!!!

 10. @rapidistul din oradea
  Cocis a venit liber de contract, si nu se aplica aceleasi reguli.

 11. ,,Dacă tot avem o asemenea minunăţie de „grădiniţă”, este în interesul nostru s-o ajutăm să dea şi roade!”
  la negocierile dintre sindicate si patronat aratati-ne ca doriti ca salariul minim pe economie sa fie de 800 euro!

 12. Domnule Copos,poate ca aveti dreptate vis-a-vis de antrenorul Manea in sensul ca nu a pierdut decat un meci si nu ar fii moral sa-l demiteti. OK,nu-l demiteti ,reasezati-l in functia anterioara si aduceti un antrenor pentru ca norocul din ultimele meciuri n-o sa tina la nesfarsit,nu jucam nimic si pot sa pun pariu ca iar nu prindem nici UEFA Ligue.Domnul Manea este posibil sa fie un antrenor bine pregatit dar nu pare ca-i poate motiva suficient pe jucatori iar acestia par ca au nevoie sa fie mereu impinsi dela spate

 13. pntr.rapidisti adevarati acum in momente grele nu lasati tot pe d-l copos . daca eram din bucuresti ma duceam indiferent de luam amenda si-l luam de ,,guler,, pe militianul de dragomir sa vada si el spiritul rapidului[ce amariti suntem-asa a zis el ],aia galerie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *